fbpx

Prežitkový Workshop

Spln v býkovi

Poď sa spolu so mnou naladiť na aktuálny rytmus Luny.

#RECEPT Pohánkový chlebík od Rózky

Áno, aj z pohánky sa dá upiecť chlieb. Hoci NEmá lepok, a NEpoužijeme kvasnice ani kvások, pohánkový chlieb je veľmi podobný tomu klasickému, pšeničnému. Vyzerá rovnako a chutí….

Povedala by som, že ešte lepšie.

Mne určite! (mám tak trošku úchylku na pohánku) 🙂

Kedysi som dávala na FB článok o tom, aká je pohánka skvelá a akým spôsobom ju pripravujem bez varenia.

V komentoch sa objavilo kopec zaujímavých informácií a inšpirácie:

  • Z pohánky mi narástli vlasy veľkou rýchlosťou. ?
  • Pohánka je tiež úžasná na cievy a kŕčové žily ?
  • Aj u nás obľúbená s bryndzou a opraženou cibuľkou.
  • Milujem ju s cviklou a jabĺčkom ?
  • Pohánku milujem namočenú večer a ráno aj s vodičkou pripomínajúcu sliz zmiešam s kefírom.
  • Jem takto namočenú pohánku pravidelne už roky. Namočím ju večer a ráno jem. Najčastejšie s pomačkaným banánom.
  • Z celej pohanky svetlej si pečiem chlebík. Je vynikajúci. Bez kvasníc, kvásku…. napísala Rózka.

A fíha! To ma zaujalo.

Vypýtala som pre vás recept a Rózka mi ho okamžite napísala. Nazvala ho:

Rozinin pohánkový chlebík

Delím sa aj s Vami, leboooo – čím viac pohánky, tým lepšie fungujúce telo a šťastnejší človek.

Neobsahuje lepok, je to BIO potravina, obsahuje zinok, draslík, vápnik, rutín… samé fajnové veci.

Ingrediencie:

(KL=kávová lyžička… to je taká menšia ako čajová, PL=polievková lyžica)

  • 20 dkg svetlej pohánky,
  • 1 dcl vody,
  • 6 – 7 hrozienok,
  • 1 KL morskej alebo himalájskej soli,
  • 1 PL psylia,
  • ½ KL sódy bikarbóny

Postup:

  1. Pohánku viackrát, tzn. 3 – 4 krát dobre premyjem tak, ako premývam ryžu.
  2. Dám do misky a zalejem vodou, tak aby voda bola nad pohánkou cca 2-3 prsty. Zakryjem utierkou a nechám postáť 5 – 6 hodín.
  3. Vodu zlejem a opäť niekoľkokrát premyjem.
  4. Dám ju do misky, pridám hrozienka, soľ a vodu.
  5. Rozmixujem ponorným mixérom.
  6. Do rozmixovanej hmoty pridám psylium a zamiesim.
  7. Zakryjem a nechám kysnúť 20 – 24 hodín. (Ja, osobne mám vyskúšaných 22 hodín.)

8. Do masy pridám sódu bikarbónu, zamiesim a dám do jenskej misy.

9. Misu vyložím pečiacim papierom.

10. Rúru si vyhrejem na 220°C, vložím do rúry a teplotu znížim na 200°C.

11. Pečiem cca 55 minút.

Pečenie si vyskúšajte. Každá trúba je iná.

Môžete teplotu aj znížiť až na 180°C, tak isto môžete piecť menej, rozpätie 45 až 55 minút.

„Ak, vás zaujíma prečo hrozienka? Pretože napomáhajú kvaseniu.“

pripísala Rózka ešte do komentu.

A dodatočne vám nahrala všetko aj do videí, aby ste aj videli, že je to veľmi jednoduché.

Za všetky deti ďakujem za tento recept a sľubujem, že o pohánke vám ešte napíšem samostatný článok. Zaslúži si.

Majme sa a hrajme sa (aj pri pečení pohánkového chlebíka).

S láskou

Miriam

V škole hrou pre dospelákov sa naučíte veci, ktoré vás v škole NEnaučili a potrebujete ich pre šťastný život. Celý rok 2024 ideme v školičke tému hojnosť  a prosperita.

Aby ste aj vy žili v takej hojnosti všetkého druhu, akú si len viete predstaviť.  Do Školy hojnosti tadiaľto

Čo o nej hovoria tí, čo už vyskúšali jej účinky?

Samé príjemnosti ?

“Ďakujem Ti veľmi pekne za vedenie, za to ako mi s citom pomáhaš odhaľovať, čo potrebujem poliečiť v sebe. Už som bola na tejto ceste, takto s vedením mi to ide ľahšie. Sama som sa strácala a veľakrát som nevedela spracovať to ťažké, čo som nachádzala a vzdala som to, v obave, že ma to bude príliš bolieť a nezvládnem to.”

Janka V.

Miriam Štolfová
Motivátorka, lektorka, autorka Školy hrou pre dospelákov.

Učí dospelákov veci, ktoré nás v škole NEnaučili a sú potrebné k šťastnému životu v láske, radosti a hojnosti. Viac na miriamstolfova.sk.

Komentáře