fbpx

Prežitkový Workshop

Spln v rakovi

Poď sa spolu so mnou naladiť na aktuálny rytmus Luny.

Naživo 11.1. o 19 hod. Záznam ti zostane natrvalo.

Mandle sú výživovo najcennejšie orechy

Mandle sa právom nazývajú kráľovnou orechov, pretože obsahujú najvyšší podiel cenných živín spomedzi všetkých orechov.

Pravidelnou konzumáciou mandlí viete hravo predísť cukrovke druhého typu, obezite a môžete sa preventívne uchrániť aj od kardiovaskulárnych ochorení. Zdravotných pozitív je ešte o mnoho viac…

Mandľa je najstarší orech

Pôvodom je zo Stredného východu, ktorý bol domestikovaný už okolo roku 2 500 pred Kristom.

Zo Stredného východu putoval do teplých pásiem Afriky a potom cez Európu do celého sveta.

Mandľa je plodom stromu – mandľa obyčajná a tieto plody sa ukrývajú v tvrdej šupke (škrupine), podobne ako vlašské orechy, ale tvar škrupiny je podlhovastý, nie okrúhly.

Škrupina mandle je hnedá a samotný plod, oriešok, je krémovej farby.

Mandle sa delia na dva druhy: sladké a horké.

Sladké mandle majú škoricovú drsnú kožu. Jej odstránenie uľahčuje poliatie vriacou vodou. Mandle sa v surovom stave používajú ako dekorácia (lístky a plátky).

Grilované mandle sa spracovávajú do likérov a marcipánu. Známy je napr. Lübecký marcipán.

Čo obsahujú?

Voda, bielkoviny, tuk, sacharidy, vláknina, zinok, železo, vápnik, selén, meď, horčík, fosfor, draslík, sodík, mangán, luteín, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, E, betakarotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.

Účinky na zdravie – mandle

  • Podporujú trávenie.
  • Zlepšujú pravidelné vyprázdňovanie.
  • Zasýtia na dlhšiu dobu.
  • Eliminujú rapídne zmeny glykemického indexu.
  • Prevencia pred Diabetesom.
  • Normalizujú hladinu cukru v krvi.
  • Odstraňujú z tela „zlý“ tuk – čistí cievy od cholesterolu.
  • Prevencia kardiovaskulárnych ochorení.
  • Odkysľujú organizmus.
  • Upokojujú nervový systém – uvoľňujú od pôsobenia stresu.
  • Podporujú funkciu mozgu a sústredenosť.
  • Vhodné počas bezrizikového tehotenstva.

Vaše vlasy a nechty budú krásne a pevné. Nie je novinkou, že použitím kozmetiky s obsahom mandľového oleja zaistíte vašej pleti dokonalú hydratáciu, čistotu a zamedzíte vzniku vrások.

Praktická rada pre gazdinky – ako ošúpať mandle:

Vsypať do vriacej vody, nechať chvíľu povrieť a potom prudko schladiť…pošúchať medzi rukami a šupku stiahnuť – takto to robím ja, ak potrebujem lúpané a nemám doma.

Tu je iný návod …z netu:

  • Mandle vsypte do hrnca, alebo misky a zalejte ich vriacou vodou.
  • Nechajte odstáť niekoľko minút a po chvíli vyskúšajte, či ide šupka z jadra stiahnuť.
  • Ak idú mandle bez problémov lúpať, presypte ich na cedidlo.
  • Jadrá môžete lúpať v ruke, alebo vyberte na čistú utierku, niekoľkokrát premasírujte v dlaniach a potom už zostáva len vybrať olúpané mandle. Šupky zostanú v utierke, ktorú potom ľahko od šupiek vyprášite.

Ako mandle používam ja?

Veľa a často – kupujem kilové balenia na grizly.sk. Vždy mám doma obyčajné mande prírodné, bielené/lúpané, plátkované a údené. A kupujem ich zvyčajne vtedy, keď je na ne akcia, takže ani cena príliš nebolí.

Každopádne v kilovom balení cez internet vychádzajú podstatne lacnejšie ako v bežných obchodoch.

  • Pridávam ich do zeleninových panvíc namiesto mäsa,
  • do šalátov (vtedy ich opražím nasucho),
  • do smoothie a raňajkových kaší,
  • plátky dávam do domácej granole,
  • vyrábam z nich zdravé čipsy spolu s kokosovými lupienkami,
  • opražím spoločne s inými orechami a semienkami a túto zmes používam ako slaný snack, alebo ako posýpku do polievok a slaných jedál – narobím si viac a držím v skelnenom pohári
  • údené sú vynikajúce aj na zobanie, aj všade tam, kde mäsojedi dávajú údené mäso,
  • vyrábam z nich mandľové mlieko a niekedy aj maslo/krém.

Tip pre vás

  • Pečené zemiaky v trúbe posypané mandľovými lupienkami sú veľká delikatesa.
  • Dajte na plech mandľové a kokosové lupienky a jemne posoľte a opečte v trúbe (do ružova, nie do hneda, ako sa to podarilo naposledy mne) – je to taaaaak dobré!
    A ešte aj sýte a výživné – ako maškrta, ako desiata, na cesty, do práce, pre návštevu…. zmiznú zo stola ani sa nenazdáte.
  • Všetky orechy, aj mandle, je dobré pred použitím na pár hodín namočiť – aktivujú sa v nich živiny….doslova ožijú a tak z nich dokážete získať viac výživovej hodnoty.

S láskou

Miriam

V škole hrou pre dospelákov sa naučíte veci, ktoré vás v škole NEnaučili a potrebujete ich pre šťastný život. Celý rok 2024 ideme v školičke tému hojnosť  a prosperita.

Aby ste aj vy žili v takej hojnosti všetkého druhu, akú si len viete predstaviť.  Do Školy hojnosti tadiaľto

Čo o nej hovoria tí, čo už vyskúšali jej účinky?

Samé príjemnosti ?

“Ďakujem Ti veľmi pekne za vedenie, za to ako mi s citom pomáhaš odhaľovať, čo potrebujem poliečiť v sebe. Už som bola na tejto ceste, takto s vedením mi to ide ľahšie. Sama som sa strácala a veľakrát som nevedela spracovať to ťažké, čo som nachádzala a vzdala som to, v obave, že ma to bude príliš bolieť a nezvládnem to.”

Janka V.

Miriam Štolfová
Motivátorka, lektorka, autorka Školy hrou pre dospelákov.

Učí dospelákov veci, ktoré nás v škole NEnaučili a sú potrebné k šťastnému životu v láske, radosti a hojnosti. Viac na miriamstolfova.sk.

Komentáre