Obdobie od jesene do konca zimy je mnohokrát spojené so zvýšeným výskytom nielen vírusových, ale žiaľ, aj bakteriálnych ochorení dýchacích ciest.
Aby sme sa im vyhli, posilňujme preventívne imunitu aj probiotikami obsiahnutými v potravinách a nalaďme sa na anti-antibiotickú vlnu.
No ak tie malé hnusné potvory zvíťazia, pomôžme dobrých baktériám priviesť ich k opätovnej plnej funkčnosti a nabudúce si zabezpečiť, aby dobro zvíťazilo nad zlom.
Ktoré potraviny nám teda môžu pomôcť osídľovať črevo živými probiotickými kultúrami?
Jogurt je pravdepodobne najznámejšou probiotickou potravinou a určite patrí medzi najvhodnejšie po doliečení antibiotikami.
V jogurte a niektorých syroch je mlieko transformované prostredníctvom procesu fermentácie, pri ktorom sa používajú živé probiotické baktérie, napr. Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus.
Fermentáciou sa teda mlieko okysľuje spomenutými baktériami, ktoré spôsobujú aj čiastočnú premenu mliečneho cukru na kyselinu mliečnu. Kyselina mliečna slúži zároveň ako konzervant.
Navyše sa niekedy pridávajú počas tohto procesu alebo po jeho ukončení aj iné laktobacily a bifidobaktérie.
Nie všetky jogurty a syry však obsahujú probiotické kultúry. Normálne ostávajú probiotické kultúry použité v jogurte živými a aktívnymi vo výslednom produkte po procese fermentácie.
Avšak procesom pasterizácie alebo inými procesmi, ktoré predlžujú trvanlivosť jogurtu až na niekoľko mesiacov, môžu byť tieto zničené.
Kto by ju nepoznal?
Krájaná kapusta, ktorá tiež prešla fermentáciu vo svojej vlastnej šťave za prítomnosti baktérií mliečneho kvasenia. Surová kapusta obsahuje viac ako 13 rôznych druhov probiotických baktérií.
Každá porcia kyslej kapusty tak môže obsahovať rôzny pomer rozličných dobrých baktérií, ktoré môžu napomôcť obnove črevnej flóry.
Opäť však narážame na problém – nie všetky druhy kyslej kapusty výraznejšie pomáhajú pri zachovaní zdravia v čreve. Komerčne balená kyslá kapusta zvyčajne tiež prešla tepelnou úpravou a pasterizáciou, ktorá ničí tie malé dobré potvorky – dobré baktérie.
Preto, ak chceme použiť kyslú kapustu z obchodu ako súčasť post-antibiotickej diéty, uistime sa, že je označená ako „nepasterizovaná“ alebo „bez tepelnej úpravy“.
A čo nás napadne v tejto súvislosti?
Jednoduchá a finančne nenáročná cesta – urobiť si kyslú kapustu po domácky.
Cesnak je úžasným zdrojom prebiotík, teda nestráviteľných uhľohydrátov, ktoré slúžia ako potrava pre probiotiká a pomáhajú im rásť a množiť sa. Je to vlastne „potrava pre probiotiká“.
Existujú dokonca odporúčania množstva prebiotík, ktoré sa líšia od účelu použitia. Pre podporu zdravého trávenia je odporúčaných cca 4-8 gramov prebiotík, pre podpornú liečbu problémov s trávením až okolo 15 gramov (a kto zvládne, aj viac).
Aby sme si vedeli predstaviť množstvo cesnaku, ktoré je potrebné skonzumovať -> 3 väčšie cesnakové strúčiky nás dokážu zásobiť prebiotikami v množstve cca 2 gramy.
Tip: Priprav si výborný DIP v gréckom štýle, ktorý obsahuje probiotické baktérie a prebiotické uhľohydráty, zmiešaním probio-jogurtu a surového cesnaku.
Už aj u nás sa dostáva táto hľuzovina plná vitamínov B a C viac do povedomia. A hlavne do kuchyne. Topinambur obsahuje vysoké percento prebiotickej vlákniny, tzv. inulínu, stimulujúcej rast bifidobaktérií.
Okrem zvyšovania odolnosti nášho tela pomáha tiež pri znižovaní hladiny cholesterolu v krvi a pri znižovaní glykemického indexu potravín (čo je dobrá správa pre ľudí trpiacich cukrovkou).
Dokonca účinkom podpory rastu bifidobaktérií a zdravého osídlenia čreva, ako aj znižovaním koncentrácie karcinogénov v črevnom prostredí pomáha inulín predchádzať rakovine hrubého čreva, zápalovým procesom v črevách a infekčným ochoreniam čriev (napr. hnačke).
Jemne mleté mandle výrazne zvyšujú činnosť živých črevných baktérií. Predpokladá sa, že práve tuk obsiahnutý v mandliach slúži ako živná pôda pre rozmnožovanie probiotických baktérií.
Mandle dokonca pomáhajú bojovať proti vírusovým infekciám akými sú bežné nachladnutie a chrípka. Po liečbe antibiotikami je totiž naše telo, ktorého imunita sa antibiotikami oslabila, náchylnejšie na nové infekcie.
Látky obsiahnuté v mandľových šupkách zlepšujú schopnosť bielych krviniek rozpoznať vírusy a zmobilizovať telo na boj proti ich množeniu.
Pickles označuje skvasenú (fermentovanú) zeleninu pomocou baktérií mliečneho kvasenia.
Tento spôsob konzervácie zeleniny je ľudstvu známy tisíce rokov a je jedným z dôležitých prvkov zdravej výživy, pretože obsahuje množstvo dôležitých vitamínov, minerálov, enzýmov a aj vlákniny.
Tvrdenie o kvasenej zlenine ako o „lieku na všetko“ nie je príliš prehnané.
Vďaka fermenácii sa v zelenine zvyšuje obsah niektorých vitamínov, a preto je pickles dokonca lepšie pre naše telo ako surová zelenina.
Pickles podporuje imunitu, čistí tráviaci trakt a krv, regeneruje pečeňové tkanivo a pozitívne pôsobí na črevnú mikroflóru.
S láskou
Miriam
(Spracované podľa fitshaker.sk)
V škole hrou pre dospelákov sa naučíte veci, ktoré vás v škole NEnaučili a potrebujete ich pre radostný život v láske a hojnosti. Cesta vedie tadiaľto
Čo o nej hovoria tí, čo už vyskúšali jej účinky?
Samé príjemnosti ?
“Ďakujem Ti veľmi pekne za vedenie, za to ako mi s citom pomáhaš odhaľovať, čo potrebujem poliečiť v sebe. Už som bola na tejto ceste, takto s vedením mi to ide ľahšie. Sama som sa strácala a veľakrát som nevedela spracovať to ťažké, čo som nachádzala a vzdala som to, v obave, že ma to bude príliš bolieť a nezvládnem to.”
Janka V.